Aegon Művészeti Díj – 2019

Hatszáz oldalnyi költészet: 2019-ben Takács Zsuzsa kapja az Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Vak remény című versgyűjteményéért. A kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg.

Az immár tizennegyedik alkalommal átadott Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, nettó hárommillió forint pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

„Az Aegon Magyarország idén 14. alkalommal adja át a díjat. Amellett, hogy egyre nagyobb rangja van egy magánalapítású tisztán szakmai díjnak idén több dolognak is örülhetünk. Ismét női szerző a díjazott, ami ritka, második alkalom, és ez egybevág az Aegon női esélyegyenlőséget támogató törekvéseivel. Ismét költészet, amit kezdenek újra megszeretni az olvasók. A költészet napjára mi is készülünk egy különleges Chatbot-alkalmazással: verseket lehet kérni és küldeni a Chatboton keresztül. Ez az egybeesés a véletlen műve, természetesen egyáltalán nem befolyásolta a zsűrit, a zsűri csak olvasott és kiválasztotta a legjobbat - mondta Zatykó Péter az Aegon Magyarország Zrt. elnök - vezérigazgatója a díjátadó alkalmából.

Mit kap a díjazott és a rövidlistára jutott szerzők?

A díjazott nettó hárommillió forintot kap és ehhez társul még több tízmillió forint értékű médiamegjelenés. Ennek köszönhetően új olvasók találnak rá a díjazott műre és a művön keresztül gyakran a teljes addigi életműre. Az új olvasók pedig a legtöbbször új vásárlók is, ezért van az, hogy az Aegon Művészeti díjjal elismert szerző nyertes könyvéből több, sokszor három-négy utánnyomás is készül. Új eladásokat generál a korábbi köteteinél is és felhívja a figyelmet a megjelenés előtt állókra. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez a kiemelt figyelem és a megnövekedett eladási számok a döntőbe került műveket is megilletik. Elmondhatjuk, hogy a díj mérhető üzleti siker a kiadóknak is.

Az Aegon Magyarország több kulturális fesztivál elkötelezett támogatója, ezeken a fesztiválokon a szervezőkkel szorosan együttműködve évről-évre jelen vannak a Díjhoz kapcsolódó programok, szerzői estek, filmvetítések. Kiemelt fesztiválpartner a többi közt a tavaszi-őszi Margó és a Kerekdomb fesztivál Tállyán. A fesztiválszezon végén sem szűnik meg a közös munka: a döntős könyvekből vett részleteket népszerű színészek tolmácsolják, ez a Margó FM.

A döntés

Vannak évek, amikor könnyen konszenzusos döntésre jut a zsűri, és van, amikor hosszabb szakmai vita után derül ki a nyertes személye. Így volt ez idén is, Takács Zsuzsa kötete az utolsó körben Szvoren Edina és Krusovszky Dénes könyvével maradt versenyben.

Gács Anna így fogalmazott: "Takács Zsuzsa kötete több szempontból is kiemelkedik a jelöltek közül. Nemcsak azért, mert egy jelentős életmű lenyomata, de azért is, mert az új versciklus még ezen az életművön belül is valami újat, nagyon izgalmasat hoz. Olyan költészet ez, ami ezer szállal kötődik a mai tapasztalatainkhoz, dilemmáinkhoz, szorongásainkhoz.”
Kulcsár-Szabó Zoltán irodalomtörténész szerint „A kötet nemcsak egybefogja és alakulásában áttekinthetővé teszi ezt az időről-időre megújuló életművet, hanem önálló kompozíciót teremt, amely összetett rálátást nyújt Takács Zsuzsa költészetének eddig talán kevéssé felismert belső összefüggéseire is.”
Eszes Valéria középiskolai magyartanár azt mondta: „Ezek a versek olyan értékeket közvetítenek a fiatalok számára is, amelyek a szerző korosztályától teljesen függetlenül működhetnek; pontosan formált, igényes a nyelvi világuk, és stabil, megkérdőjelezhetetlen világlátást tükröznek. A középiskolás korosztályból sokak számára emiatt lehetnek hiányérzeteiket pótló kortárs szövegek.”

A zsűri

A szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Az idei évtől újításként a díjalapító úgy döntött, nem kér fel zsűrielnököt, azonos rangú tagokból állt a testület. A zsűri tagjai idén:
Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum volt igazgatója, Gács Anna irodalomtörténész, Eszes Valéria középiskolai magyartanár, Kálmán C. György irodalomtörténész, Kulcsár Szabó Zoltán irodalomtörténész, Lévai Balázs rendező-producer és Ott Anna irodalomszervező.

Az Aegon Művészeti Díj ünnepélyes díjátadó gálája és a szerző köszöntése április 8-án 19 órakor lesz a Katona József Színházban. Az estet Máté Gábor vezeti, a szerzőt Kulcsár-Szabó Zoltán laudálja. Az estet Gács Anna szerkeszti. Jegyek a Katona József jegypénztárában kaphatók.

További információ:

Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.
Drevenka Edit
Tel.: (1) 476-5118,
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.aegondij.hu

ÚKP 2019/3. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 09 hatter