A magyar-olasz kulturális évad budapesti nyitánya

Róma után Budapesten is hangversennyel nyílik meg a 2013-as magyar-olasz kulturális évad: január 6-án, vízkereszt napján egy ritkaság, Pergolesi Szent József-oratóriuma hangzik el a Budapesti Olasz Kultúrintézetben. A koncert közreműködői mindkét ország zenei kultúráját reprezentálják, az oratórium zenekari kíséretét a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja Stefano Seghedoni vezényletével. A kórustételeket a bolognai Carmina et Cantica Együttes énekli.

Az Associazione concertistica Carmina et Cantica főként méltatlanul elfeledett 19. és 20. századi vokális zeneművek újra felfedezésére és megismertetésére szerveződött. A zenemű szóló szerepeit Marcella Orsatti Talamanca és Camilla Corsi(szoprán), Cristina Melis(mezzo), valamint Gianluca Zampieri(tenor) szólaltatja meg.

December 14-én a Római Magyar Akadémián egy Schubert-program szerepelt az olaszországi évadnyitón. Rómában, majd Budapesten is bejelentették, hogy koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, filmnapok, könyvbemutatók, összesen mintegy 100-100 program várja a közönséget hat magyar és nyolc olasz városban a 2013-as magyar-olasz kulturális évadban.

A Budapesten elhangzó mű az 1731-ben Nápolyban diplomát szerzett zeneszerző első alkotásai közé tartozik. Később a zeneművészetet számos remekművel tette gazdagabbá, és a barokk teljes virágzásának időszakában munkássága a magas szakmai felkészültség és a határozott emberiesség példájának tanúbizonyságául szolgált.

 

(MTI)

 

olasz3

A Budapesti Olasz Kultúrintézet épülete

Bejelentkezés