Mindent bezár, de még nem adta fel az Ulpius

Óriási adósságot és piaci lehetőséget hagyott maga után a csődvédelembe menekült Ulpius-ház, amelynek új vezetése az összes boltot bezárja, de a kiadó életben tartására szakmai befektetőt keres. A Libri és az Alexandra közben ádáz versenybe kezdett a piacért és az Ulpius-ház legjobb szerzőjéért.

„Én csak írom a könyveket, amiket aztán rábíztam olyanokra, akikről elhittem, hogy értenek hozzá (..) már elég sok cikk született az Ulpius csődjéről, de valamiért Kepets András személyes felelősségét még senki sem feszegette. Éppen ideje lenne. Kepets András tipikusan az a kapitány, aki elsőként menekül el a hajóról, miután zátonyra vezette. Az agyonszapult bróker-mumusok legalább még itt vannak, és szembenéznek a tetteik következményeivel (..) én (és a többi szerző) nem tőzsdéztem, csak könyveket írtam, de én valószínűleg egy fabatkát sem kapok majd, sem kártérítésként, sem sehogy”.

Ezt írta a Vs.hu-nak az Ulpius egyik volt szerzője, akit a kiadó csődvédelme miatt sokmilliós kár ért. Hogy pontosan mennyi, még nem tudja, úgy becsüli, hogy egy kisebb lakás árát bukta el. Az elsősorban női olvasók körében népszerű író azt kérte, nevét ne említsük. Elég csak annyit tudni, hogy az utóbbi években tíz regénye és néhány novellája jelent meg az Ulpiusnál. Miután a kiadó csődvédelmet kért és kapott a Fővárosi Törvényszéktől, másokkal együtt ő is elhagyta a „süllyedő hajót”, és a Librivel szerződött.

Most a Libri és az Alexandra is verseng azokért a szerzőkért, akik eddig az Ulpiushoz kötődtek. Úgy tudjuk, a legádázabb harc a Magyarország egyik legnépszerűbb szerzőjének tartott Frei Tamásért folyik. Az Alexandra állítólag szép summát ígért Freinek, a Librinek viszont annyiban van helyzeti előnye, hogy a szerző ebben a hálózatban üzemelteti a kávézóit. Megállapodás egyelőre nincs. A Blikk a napokban írt arról, hogy az Ulpius is szép összeget fizetett Frei Tamásnak, amíg volt miből. Mára állítólag 75 millió forinttal tartozik a kiadó az írónak.

A 75 millió forint mindenesetre csak töredéke az Ulpius kintlévőségének. Jóllehet Viczián András, az Ulpius új ügyvezetője megkeresésünkre még csak megbecsülni sem tudta a tartozás végösszegét, a piacon terjengő hírek milliárdos adósságról szólnak, ami több százmilliós hiteltartozásból és hatszáz milliót is meghaladó szerzői, szállítói és bérleti díjakból jöhetett össze. Viczián mindenesetre azt mondja:

„jelen pillanatban is zajlik a kiadó pénzügyi, gazdasági átvilágítása, a szerződések felülvizsgálata, az árukészlet leltározása.”

Még azt sem tudják, hány embernek tartoznak. „Pontos számot nem tudok mondani, de 200-250 közötti hitelezője van a kiadónak, akik között van bank, nyomda, a szerzők és a konkurencia is” – írta kérdésünkre.

SZAKMAI BEFEKTETŐT KERESNEK

Vicziánt március 17-én, az Ulpius-ház tulajdonosi taggyűlésén bízták meg az ügyvezetői feladatok ellátásával, aznap, amikor a kiadó csődvédelmet kért. Ez a közhiedelemmel ellentétben még nem jelent csődöt, sokkal inkább egy utolsó esélyt, hogy a bajba jutott vállalkozás helyreállítsa a fizetőképességét. Ha 120 napon belül nem sikerül megalkudni a hitelezőkkel, akkor bíróságon kérhetik a csődvédelem meghosszabbítását.

Egyelőre egy dolog biztos: a bolthálózatot megszüntetik. Ennek első jeleként már a csődkérelem előtt egy héttel bezártak 3 könyvesboltot, azóta pedig eldöntötték, hogy a többinél is lehúzzák a rolót. Magát a kiadót viszont nagyon szeretnék megmenteni. „Természetesen ehhez szakmai befektetőre lesz szükségünk, de a kiadói tevékenységet szeretnénk folytatni” – írta Viczián a VS.hu-nak.

ERŐLTETETT MENET

Starcz Ákos a mából visszanézve három okot lát a bukás mögött. A kiadó az egész piacot belehajszolta egy árversenybe, képtelen volt kigazdálkodni a drága bérleti díjakat, és hitelből finanszírozta az újabb boltnyitásokat – ezek így együtt vezettek a bedőléshez.

„A bolthálózat fejlesztése indíthatta el lefelé a lejtőn a kiadót, rövid idő alatt 15 boltja nyílt, amelyek csak a veszteséget termelték” – írta a Vs.hu-nak az új ügyvezető. Viczián véleményét Galambos Ádám, az Ulpius kommunikációs igazgatója is osztja. Szerinte most az a cél, hogy a kissé túlzott terjeszkedésből, a bolthálózat erőltetett bővítéséből, és a magyar könyves szakma általános problémáiból fakadó állapotot túlélje a cég, és szerényebb dimenzióban, kevesebb bolttal fennmaradjon.

Hogy valóban sokat kockáztatott-e az egykor népszerű kiadó, arról szerettük volna megkérdezni az alapító-tulajdonost, Kepets Andrást is. Ő azonban március közepe óta elérhetetlen, úgy hírlik, külföldön van. Magyarországi ingatlanjait eladta, állítólag több tízmilliós magántartozást hagyott hátra.

Balla Györgyi–vs.hu

A teljes cikk itt olvasható el.

a nyugalom megzavarására alkalmas mértékű pancsolás zajlik

Bejelentkezés