Háború dúl a könyvesboltokban: ki viszi el a balhét?

A hazai könyvpiacon az árbevétel 30-40 százaléka a karácsonyi szezonban képződik, ami azt jelenti, hogy minden évben van egy olyan cash-flow-fröccs a rendszerben, amivel az adósságokat ki lehet fizetni - vallja Starcz Ákos. A Libri-Shopline Nyrt. vezérigazgatójával többek között az idei karácsonyi szezon újdonságairól; a könyvpiac kihívásairól, megújításának lehetőségeiről; a szakma nagy túlélőiről; valamint a szegmensre ható állami szerepvállalásról beszélgetett a Pénzcentrum újságírója.

Pénzcentrum: Alig néhány nap van karácsonyig, a vásárlási láz viszont – ahogyan az lenni szokott – még csak most fog tetőzni. Mik lesznek idén a slágerek, újdonságok?

Starcz Ákos: Nagyon érdekes, hogy idén sok jó könyv van, de nincs egyetlen kiugró sem. Amíg tavaly rá lehetett mutatni egy Frei Tamásra vagy egy Infernóra, amik a karácsonyi szezon csúcssikerei voltak, addig idén a karácsonyi slágerkönyvek a pár tízezer darabos kategóriába esnek majd. A klasszikus gyermek-könyveken kívül számos felnőtt cím lehet az idei ajándékszezon slágere. Nyáry Krisztián idén híres szerelmek helyett hősökről írt, volt miniszterelnökünk Németh Miklós életrajzi könyvvel jelentkezett, és D. Tóth Kriszta második regénye is várakozások felett teljesít. Az első 10 ezer példányt úgy elkapkodták a boltokból, hogy pár napig nem is volt, újra kellett nyomni. Az idei karácsonyi szezon egyik legszebb, legkomolyabb meglepetése Radnóti özvegyének naplója, ami két kötetben, több mint 1000 oldalon ad betekintést a házaspár szűkebb életébe.

Pénzcentrum: Mit vártok az idei szezontól, jobban sikerül majd, mint a tavalyi?

Starcz Ákos: A bolti értékesítés csúcsa az aranyvasárnap, így ennek ismerete nélkül még nehéz megbecsülni, hogy is fog sikerülni az idei karácsonyi szezon. Ami eddig látszik, hogy több pénzt költünk idén ajándékokra és ezen belül az örök ajándék-kedvenc, a könyv is jól teljesíthet. Saját cégcsoportunkra vetítve egy optimista, 5-10 százalékos növekedést prognosztizálunk az idei ünnepi szezonra.

Pénzcentrum: Ezek a számok eléggé bíztatóak, különösen annak fényében, hogy néhány hónappal ezelőtt még arról cikkeztek, hogy harcok dúlnak a könyvpiacon. Ősszel például komoly konfliktus bontakozott ki a Libri-Shopline és a könyves szakmai szervezet, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) között – több a Libri-Shopline-hoz köthető kiadó is kilépett az egyesülésből. Hol állunk most, tart még a háború?

Starcz Ákos: Néhány héttel ezelőtt az MKKE tisztújító közgyűlést tartott, ahol – az eddigi ellenállást megtörve – beválasztottak minket, konkrétan engem a felügyelő bizottságba. Emellett a teljes elnökség jelezte, hogy nem kívánja meghosszabbítani a mandátumát. A jövő évben tehát elképzelhető egy teljes sorcsere. Úgy érzem, a bizottsági poszttal végre aktív szereplői, és főként ellenőrzői lehetünk ennek az átalakulásnak.

Pénzcentrum: Mégis mire gondolsz, amikor megújulásról beszélsz?

Starcz Ákos: Azt tudni kell, hogy az MKKE-ben kódolva van egy állandó konfliktus, egy konstans érdekellentét. Amíg ugyanis a könyv fixáras, addig ez egy zéró összegű játék. Amit a kereskedők megnyernek, azt a kiadók elveszítik. Ez a konfliktus egyébként házon belül, a saját kiadóinkkal is tetten érhető. Az MKKE tehát egy olyan egyesülés, amely soha nem fog tudni igazán jól működni. Egy ilyen egyesülésnek az egyik szerepe a mediáció, de jelenleg ez is nagyon visszás: a piac természetesnek veszi azt, ha valaki jó fiú módjára fizet, aki pedig nem fizet, azt előnyökhöz juttatják. De ami sokkal fontosabb, az a piacépítés. Szerintem ez lenne az igazi feladata az egyesülésnek, mert az mind a két tagvállalati körnek jó. Ha nő a piac, olvasásnépszerűsítő kampányokat csinálunk, valós érdeklődést felkeltő könyves rendezvényeket szervezünk Magyarországon és külföldön...

A teljes interjú itt olvasható el.

Bejelentkezés