Átadták a kinai könyvszakma legrangosabb díját

Tizenöt külföldi író, fordító és kiadó vehette át Kína legrangosabb könyvszakmai díját azokért az érdemeikért, amelyeket Kína és a kínai kultúra nemzetközi megismertetésében szereztek.

Augusztus 20-án Pekingben tizenketten vették át Kína Különleges Könyvdíját, hárman pedig az Ifjú Tudósok Különleges Könyvdíját. Első alkalommal érkeztek díjazottak Izraelből, Kazahsztánból, Görögországból és Irakból.

Idén Magyarországot Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója képviselte a kitüntetési ceremónián és a Kína Különleges Könyvdíjat vette át.

Az elismeréseket Huang Kunming, a Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja, a Központi Bizottság Tájékoztatási Osztályának vezetője adta át.

A 2005-ben alapított díjjal azokat a külföldi szerzőket, fordítókat és kiadói szakembereket jutalmazzák, akik különlegesen sokat tettek Kína, a kínai kultúra és a kínai kiadványok megismertetéséért, népszerűsítéséért. Azóta 53 ország 138 díjazottja vette át a kitüntetést.

Tavaly Kalmár Éva műfordító nyerte el ezt a rangos elismerést, egyebek mellett a Nobel-díjas Mo Yan Szeszföld című regényének fordításáért, 2015-ben pedig Zombory Klára sinológus kapta meg az ifjú tudósok díját – ő többek közt Mo Yan Békák és Su Tong Rizs című műveit tolmácsolta a magyar olvasók számára. Az említett köteteket a Kossuth Kiadói Csoport jelentette meg.

Kocsis András Sándor 2018-ban, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon jelentette be, hogy a Foreign Language Teaching and Research Press (FLTRP), Kína legnagyobb egyetemi kiadója és a Kossuth Kiadó Zrt. közös, kínai-magyar könyvszakmai irodát nyit Budapesten Yu-Barta Erika, sinológus, műfordító közreműködésével. Az első közös könyvszakmai iroda fontos szépirodalmi és társadalomtudományi könyveket kíván kölcsönösen megjelentetni, azzal a céllal, hogy a magyar műveket még inkább megismertesse Kínában, illetve, hogy a kínai könyveket népszerűsítse Magyarországon. A program beindult és sikeresen halad előre.

László Ágnes
Kommunikációs vezető
Kossuth Kiadó Zrt.

ÚKP 2019/3. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 09 hatter