Magyarország a díszvendége a Szöuli Könyvvásárnak

Idén 25. alkalommal rendezik meg a Szöuli Nemzetközi Könyvvásárt a közel tízmilliós dél-koreai fővárosban június 19-23. között. A könyves seregszemle Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseménye, melynek díszvendég ország státuszát 2019-ben Magyarország nyerte el. A magyar díszvendégség a koreai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye.

A Szöuli Nemzetközi Könyvvásár 1954 óta nyitja meg kapuit a látogatók előtt, nemzetközileg akkreditált vásárként 25. éve rendezik meg a közel tízmilliós Szöul legnagyobb kongresszusi központjában, a COEX-ben. Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseményén idén 234 hazai és 32 országból érkező 91 külföldi kiállító mutatkozik be önálló standdal. A több mint százezres látogatottságú, ötnapos kulturális programsorozaton évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. 2019-ben Magyarország nyerte el a Szöuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendég országának státuszát, melynek különleges apropót ad a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója.

Hazánkat a Könyvvásár megnyitóján a Külgazdasági Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Schőberl Márton képviselte. Köszöntő beszédében az államtitkár utalt a nemrégiben Budapesten történt tragikus kimenetelű hajóbalesetre és kifejezte részvétét a koreai nemzet és különösen az áldozatok családjai iránt, a sérülteknek gyors felépülést kívánva. Schőberl Márton beszédben kiemelte, hogy Magyarország volt az első a volt kommunista blokkból, amellyel Dél-Korea diplomáciai kapcsolatokat létesített 1989-ben, és e kiemelkedő esemény 30. évfordulóját most, 2019-ben ünnepeljük. Hangsúlyozta, hogy az emlékév végére Magyarország kulturális intézetet nyit Szöulban, amely a jövőben is garantálni fogja az intenzív kulturális kapcsolatok fenntartását és továbbfejlesztését.

A Szöuli Könyvvásár magyar standja kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, filmvetítések, gyerekprogramok, koncertek, Rubik-kocka bemutató, néptánc, mézeskalács-készítés, gasztronómiai kóstolóval egybekötött könyvbemutató várja a magyar irodalom és kultúra iránt érdeklődőket. Oravecz Imre író a magyar és koreai irodalom kapcsolódásairól, hasonlóságairól beszélget koreai partnerével, Lackfi János Milyenek a magyarok? című kötetét mutatja be Szirtes Edina Mókus zenész közreműködésével, míg Marék Veronika és Dániel András diafilmvetítéssel egybekötött meséléssel, kézművesfoglalkozással várja a koreai gyerekeket. Gárdos Péter író Hajnali láz című kötetéről, illetve a mű filmadaptációjáról a kötet koreai nyelvű megjelenésének kapcsán lesz beszélgetés a magyar helyszínen.

A magyar művészeti és tudományos innovációkat megidéző, 180 m2-es díszvendégstand Szauder Dávid médiaművész, a Szövetség’39 alkotócsoport és a Nagton tervezésében és kivitelezésében valósul meg. A standon látható kiállítás magyar tervezők által megálmodott dizájnüveg felhasználásával készült, és magyar tudósok legismertebb találmányait mutatja be: a golyóstolltól a Rubik-kockán át a kontaktlencséig. Kiemelt helyet kapott a magyar megjelenés helyszínén a Moholy-Nagy László kísérletei alapján készült fénytér-modulátor, amellyel a Bauhaus művészeti irányzatának magyar alkotójára, valamint az irányzat alapításának 100. évfordulójára emlékezik.

A találkozási pontként működő helyszín szakmai egyeztetésekre, tárgyalásokra és az érdeklődő nagyközönség fogadására egyaránt alkalmas lesz. A látogatók a magyar stand színes kínálatában a koreai nyelven eddig megjelent közel 90 magyar könyv mellett a legfrissebb magyar könyvtermésből válogathatnak, illetve itt vásárolhatják meg és dedikáltathatják a díszvendégség alkalmából koreai nyelven megjelent hat magyar kötetet is: Bereznay Tamás: Hungarian Dessert Book (Psyché, 2019), Gárdos Péter: Hajnali láz (Alkhimist, 2019), Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája (Alma, 2019), Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig! (Psyché, 2019), Örkény István: Rózsakiállítás (Psyché, 2019), Szabó Magda: Az ajtó (Psyché, 2019). A megjelent könyvek a magyar irodalom legszélesebb merítését nyújtják, a kortárs és klasszikus szépirodalomtól a gyerekkönyveken keresztül a gasztroirodalomig. A Szöuli Könyvvásár magyar standján bemutatkozik a Vince Kiadó, a Pozsonyi Pagony, a Líra csoport, a Libri csoport és a BOOOK Kiadó is.

A magyar díszvendégség Magyarország Szöuli Nagykövetségének támogatásával és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programjának koordinálásával és finanszírozásában valósult meg.

SAJTÓKAPCSOLAT:
Kálmán Andrea
kulturális attasé
Magyarország Szöuli Nagykövetsége
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: +82-10-91-91-98-28

(KKM)

ÚKP 2019/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 12 hatter