Hatpontos javaslatcsomag

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) sajtótájékoztatót tartott a kialakult könyvszakmai válságról az egyesülés székhelyén. Kocsis András, az MKKE elnöke elmondta, hogy jelen pillanatban a szakma nagyon válságos pillanatokat él meg. A Könyvbazár Kft. és a Rainbow Kft. között kirobbant vita következtében három probléma csomag létezik: 1./ mi lesz a Rainbow Kft által működtetett 56 könyvesbolttal, valamint a Könyvbazár Kft. által üzemeltetett 4 könyvesbolttal, 2./ mi lesz a 7-10 milliárd forintnyi készlettel, amelyek ezekben a könyvesboltokban, illetve a Könyvbazár Kft. központi raktárában találhatóak, 3./ s mi lesz a most már 3,5 milliárd forintnyi összeggel, amellyel a könyvbazár Kft. tartozik a kiadóknak – tette fel a kérdést Kocsis András.

A mintegy 400 könyvkiadót megillető 3,5 milliárd forintnyi jogos követelés ki nem fizetése súlyos likviditási problémát vetít előre. Az egyesülés elnöke felhívta a figyelmet a cégcsoport számláit kezelő Pokó Diana ügyvéd letéti számlájára, mert az elmúlt években a kiadók az ő letéti számlájáról kapták meg a számláik ellenértékét. Ezzel kapcsolatban Kocsis András elmondta, hogy az MKKE megtette a főügyészi bejelentést.

Ezt követően az egyesülés elnöke ismertette az MKKE javaslatait, melyeket a könyvszakma rövid és hosszú távú problémáinak a megoldására dolgozott ki:

1./ Javasoljuk a kormánynak, hogy a probléma megoldása érdekében éljen a Könyvbazár Kft. kötelezettségei felvásárlásának lehetőségével, amelyet semmilyen európai uniós normatíva nem tilt. Ez több cégen keresztül megvalósítható lenne, például a Magyar Követeléskezelő Központ bevonásával.

2./ Javasoljuk a kormánynak, hogy gondolja végig a TAO-kör kiterjesztését a könyvkiadókra. Megítélésünk szerint a színházak, a filmes világ és a sport támogatása helyes cél, de Magyarország egyik legfontosabb kulturális területének – a könyvkiadásnak – e körbe történő bevonása kultúrpolitikai szempontból is kiemelkedően fontos lenne. Összegszerű javaslat: a könyvkiadók az előző éves mérlegeikben szereplő árbevétel 20%-ának erejéig fogadhassanak be TAO-pénzeket, az írószervezetek évi 20 millió forint erejéig fogadhassanak be TAO-pénzeket.

3./ A szakma egyértelmű tisztázást és szabályozást vár – a valóságos helyzetnek megfelelően az adóhatósági és bírói gyakorlat változtatását igényeljük. Kérjük az iparűzési és számviteli törvények összhangjának biztosítását az áfatörvénnyel, valamint a nemzetközi gyakorlattal, amelyben a nyomdai teljesítmény anyagjellegű ráfordításként való számbavételét elismerik! A nemzeti nyomdaipar védelme is ezt kívánja meg (a kiadók külföldi nyomdákkal is szerződhetnek!).

4./ Az elmúlt években a könyvszakma konszenzuális alapon, törvény-előkészítési szinten többször átadta az illetékes tárcának az ún. árkötöttségi törvényjavaslatot. Ezt az illetékes tárca több alkalommal is visszautasította – „nem aktuális” megjegyzéssel. Ez a szakmát védő megoldás Európa legjelentősebb piacain már működik. Kérjük és javasoljuk, hogy a kormány gondolja végig és vizsgálja felül eddigi álláspontját!

5./ A magyar könyves szakma NKA-n keresztül történő támogatását rendkívül alacsony fokúnak ítéljük. Az évenkénti 700 millió forint – amely magában foglalja a Márai-programot, a fordítástámogatást és az egyedi könyvek finanszírozását is – mind nagyságrendjében, mind nemzetközi összehasonlításban szerény mértékűnek mondható. Végveszélybe került a magyar szakkönyvkiadás, rendkívül nehéz a líra, valamint az elsőkötetes szerzők megjelentetése.

Az Arany János Emlékév alkalmából a kormány 4,2 milliárd forintot ítélt meg. Ebből 2,2 milliárd forintot különböző beruházásokra, múzeum felújításokra, stb, szánnak, a másik 2 milliárd forintról fogalmunk sincs, hogy mire szánják. De a napokban tudtuk meg, hogy az emlékév alkalmából az Egyesülés által benyújtott Kortárs Irodalom Éve projektünkre 25 millió forintot ítéltek meg, ami 0,6%-a a megítélt teljes összegnek. Lehet, hogy ennyit ér a kortárs magyar irodalom és könyves szakma?

6./ A pedagógusok számára a könyv „munkaeszköz”. Jelenleg semmilyen lehetőségük nincs a tanároknak könyvvásárlásaik ellenértékével csökkenteni az adóalapjukat. Javasoljuk, hogy a kb. 15 éves gyakorlat újra működhessen, vagyis a pedagógusok kapjanak 100 ezer Ft értékű könyvutalványt, amelyet jól behatárolt feltételek között érvényesíthetnének a könyvesboltokban.

ÚKP

ÚKP 2018/1. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2018 4 hatter