Könyvszakmai fórum az ágazat válsághelyzetéről

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 2017. január 24.-én nyílt könyvszakmai fórumot tartott a Fészek Klubban az ágazatban kialakult válsághelyzetről és annak lehetséges következményeiről. A fórumon megjelent mintegy száz kiadóvezető előtt Kocsis Sándor András, az egyesülés elnöke foglalta össze a sajtóból már ismerhető tényeket arról – a teljes magyar könyvszakmát veszélyeztető – krízisről, amit az Alexandra cégcsoport boltjait üzemeltető, a Wolf-CRS Kft. irányítása alá került Rainbow Kft. és a könyv-nagykereskedelmi funkciót ellátó Könyvbazár Kft. vitája, kölcsönös követelése, főként pedig a Könyvbazár Kft.-nek a kiadókkal szemben fennálló milliárdos nagyságrendű tartozása idézett elő. A tanácskozáson megjelent és felszólalt a válságban ugyancsak érintett nyomdász-szakma nevében dr. Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója is.

A nagy kiadói csoportok, a kereskedők és a kis kiadók egyaránt jelen lévő képviselőinek elmondása szerint a kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, s a szerződések szerinti 30-60 nap leteltével peres úton kívánja a Könyvbazár kft. tartozásait behajtani. Többen felvetették kiadói perközösségek létrehozásának lehetőségét is. A szakma egyhangúan azt követeli a felektől, hogy az általuk bizományba adott, a kiadók tulajdonát képező árukészlet ne legyen a Könyvbazár és a Rainbow elszámolási vitájának tárgya. Az értékesített kötetek után járó árrést haladéktalanul különítsék el a csak erre a célra elkülönített számlán és onnan időben utalják a kiadók számára. Kerüljék el azt, hogy a kiadók tulajdonával a sajátjukként bánjanak.

A helyzet tisztázása érdekében felmerült a büntetőfeljelentés eszköze is.

A válság várható következményeiről szólva elmondták, hogy annak elhúzódása a tőkehiányos kis és közepes kiadók sorának bedőléséhez, tevékenységének felfüggesztéséhez, és a piac további szűküléséhez vezethet. Nem csupán több száz kiváló könyves szakember egzisztenciája kerülhet végveszélybe, hanem a szépirodalmi és szakkönyvek szerzői sem jutnak hozzá honoráriumaikhoz, mint ahogy több nyomda is nehéz pénzügyi helyzetbe kerülhet, mert a Könyvbazárban felhalmozódott kintlévőségeikhez hozzájutni nem tudó kiadók egy része képtelen lesz a számlát kifizetni. Egy elhúzódó válság legnagyobb veszélyének azt látták a jelenlevő kiadói szakemberek, hogy öt-tízmilliárdnyi fogyasztói árukészlet zúdul rájuk – annak szállítási és raktározási költségeivel –, ennek következtében pedig drasztikus leárazási hullám indulhat be, ami évekre tönkreteheti a rendszerváltás óta négy nagyobb válságot is megélt könyvszakmát. Mindez hosszú távon a könyvárak drasztikus emelkedéséhez és a kínálat bulvár irányba való elmozdulásához vezethet.

A fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy talán soha ilyen fontos nem volt a könyvpiaci szereplők belső szakmai összetartása, szolidaritása, az apró ellentéteket félretevő összefogás. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ennek érdekében a jövőben kiküldi a fejleményekről tájékoztató hírleveleit az ezt igénylő nem MKKE-tag kiadóknak is.

Budapest, 2017. január 25.

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

ÚKP 2018/1. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2018 4 hatter