Tökös mese mesés tökökről

 

GÁTI ISTVÁN: TÖK MAGDA KALANDJAI

A szerzőről és a könyvről:

A magyar gyerekirodalomban ismerünk számos klasszikussá vált verses mesét, mint Kormos István Vackor-történetei, vagy Szabó Magda Bárány Boldizsárja, Nemes Nagy Ágnes Bors nénije, és a legutóbbi évek kiemelkedő sikere, Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című meseregénye. Gáti István az ő nyomdokaikba lép a Tök Magda kalandjaival.
   Tök Magda, Cukkíni Petra, Sütőtök Aladár, Doktor Patisszon mind-mind fantasztikus zöldségek, amelyek emberi módra élnek, gondolkodnak – láttunk már ilyet gyerekkönyvben, L. Fittler Vilma 1939-ben megjelent, és azóta kedvelt Saláta Sárájában, vagy Gianni Rodari nagy klasszikusában, a Hagymácska történetében.
   A Tök Magda kalandjai sok-sok humorral, öniróniával és szeretettel ábrázol minket, embereket: a szerelmet, a kisbaba születését, a házépítést, a sportolási lázat, a könyvtári szokásokat. A versek világa tele van mai, modern világunk jelképeivel: fitneszgépek, gyorsbüfé, digitális eszközök, stb. Ugyanakkor a mesehősök igazi, színpadra való karakterek, például Tök Magda, a túlsúlyával küzdő könyvtáros, Rostosné Lopótök Irén, a színésznőből lett dadus, vagy Dinnye Dániel, Rekettye-díjas építész. Egy család hétköznapi életét, apró-cseprő problémákat, mindennapi élethelyzeteket versel meg Gáti István, sok humorral és virtuozitással. Nagy Norbert illusztrációival a kötet minden bizonnyal kedvelt családi olvasmánnyá válik.
   Gáti István 1979-ben született, évek óta publikál neves irodalmi folyóiratokban, 2016-ban jelent meg első verseskötete Lehetne rend címmel. Gyerekversei szerepelnek antológiákban: az Aranysityakban, a Családi körben és a Válogatósban. Tél utca harmincnyolc című versének megzenésített változata Szalóki Ági Körforgás című gyereklemezén hallható. Dalszövegeket és orosz versfordításokat is jegyez. A Tök Magda kalandjai lesz az első gyerekeknek szóló könyve.

Néhány kérdés a szerzőhöz:

Miután a kötet elején első nagy rím-mesterünket, Csokonai Vitézt citálja,
( „Jer, a töknél süvegeljünk”) Tök Magdát, e verselt mese címszerelőjét rögtön Karnyóné vagy Dorottya karakterében képzeltem. Ám Tök Magda nem olyan,
hanem ízig-vérig…milyen is?

Én a csetlő-botló mesehősöket kedvelem. Alapvetően Tök Magda is ilyen, bár a szükséges pillanatban mindig összeszedi magát, és cselekszik. Hajtja a lelkesedés. Gyakran önértékelési problémákkal küzd, ahogy mindannyian. Szeretne sok-sok elvárásnak megfelelni, ami persze csak részben sikerülhet. Humora minden nehézségen átsegíti. Szeret másokról gondoskodni, ízig-vérig anya.

A női szépség ideálja a homokóra. No de a tök női szépségé milyen?
És, ó jaj, akkor miért is megy Magda izzadni a fitnesz terembe?

Fontos az egészséges narancssárga szín és a gömbölyded alkat. Magda túlságosan is gömbölyű, ezért kényszerül fogyókúrára. Fáradozása nem sok sikerrel jár, viszont a fitneszteremben megtalálja élete párját.


És ha már itt tartunk, és véletlenek nincsenek, mit keres ama jóképű
büfé tulajdonos és leendő férj, Tök Ödön azon az Ödönnek nem éppen
való helyen? A Tök férfi ideálja?

Tökországban sem maradnak le hiúságban a férfiak a nők mögött. Egy büfés könnyen pocakot ereszt, nem árt néhány felülés és súlyzógyakorlat. Ödön nem valami dalia, Magda éppen jókor érkezik, hogy kimentsék egymást ebből a verejtékszagú helyzetből.

A meséjéhez mért pont a tököt választotta? Noha a tökfélék csakugyan igen sokfélék vannak ( uborka, cukkini, tök, dinnye, sőt sütőtök és a lopótök) Ahány tökféle, annyi karakter? No és nincs olyan gyerek és felnőtt, aki ne viszonyulna valahogy a tökhöz. A főzelék, ami lehet utálat tárgya. A sütőtök, ami minden babaétel alapja, de attól még finom. A dinnye. A töklámpás, avagy rémtök.
No és a lopótök…

Gyerekkorom óta lelkesedem a növényekért, első verses mesém annak idején egy fikuszról szólt. Választásom most azért esett a tökökre, mert nem ismerek más zöldségfélét, mely ilyen forma- és méretválasztékban teremne. A tök a hatalmas leveleivel, tekergő indáival maga az életigenlés. A szóviccekről nem is beszélve. Akad aki nem szereti a tökfőzeléket, de töklámpát bárki szívesen farag. Elég, ha csak a halloween-ra utalok.

Tök Magda kalandjai egy fabula. Magda és Ödön egy ideális család?
Nagy szeretet, két gyerek, szép ház, tengerparti nyaralás krumpli országban.
A boldogságot csak a lisztharmat támadja, de az gyógyítható?

Fabula olyan értelemben, hogy humoros növénymese. De semmiképp sem tanító célzattal íródott. Sok olvasata lehet. Kicsit idilli ez a világ, de ki ne vágyna erre? Krumpliföld persze tartogat meglepetéseket, az egy másik kultúra. Többrészes meséknél gyakori, hogy a hős az egyik történetben megbetegszik, ezt Magda sem kerülheti el. Tököknél a lisztharmat olyasmi, mint nálunk egy kiadós nátha. Egy kis permet mindig segít.

A szerzők nagy része első nekifutásra a saját gyerekének írja a meséit.
Aztán már nem csak neki(k). Önnek mi volt a közvetlen motivációja?

A mese ősváltozatát tíz évvel ezelőtt egy munkahelyi újság számára írtam felnőtteknek. Zolnai Éva kolléganőm illusztrálta. Rettenetesen élveztük. A mese első részét később Lackfi János beválogatta az Aranysityak antológiába, ekkor döntöttem el, hogy a további részeket jelentősen átdolgozom gyerekek részére. Volt családi motiváció is, szerettem volna, ha az unokahúgom jól szórakozik. Az ő keresztnevét viseli az egyik versenyző az úszóversenyes részben.

Mesénél, versnél még hangsúlyosabb az illusztrátor munkája. Ön
hogyan működött együtt Nagy Norberttal? Az eredménnyel elégedett?

A kötet szerkesztőjével, Dian Viktóriával közösen választottuk Nagy Norbertet. Korábbi munkáit lapozgatva világos volt számomra, hogy profi grafikus és vérbeli művész. Általában szeretek mindenbe beleszólni, de most azt éreztem, legjobb, ha szabad kezet adunk mindenben. Az eredmény magáért beszél, a rajzok humora valóban hozzáadott érték.


Végezetül álljon itt a mese fináléja:

Még azt mondják, nem illik
cilinder a töknek.
Nagy fejére vásárkor
rojtos kendőt kötnek.
Nincs virágos szoknyája,
céges telefonja.
Nincs hatalmas könyvtára,
csak a mese mondja.

Azt is mondják, nem illik
tornázni a töknek,
s lám, a híres Magda-vers
csupa buta ötlet!
Mert kétlábú egyedet
nem terem a puszta.
Csak szatyorban szállhat fel
tök a trolibuszra.

Én azt mondom, mind való,
ami benned ott van.
Él sok tarka mesehős
képzeletburokban.
Írtam hát egy tökmesét,
abba minden illet.
Bár nincs benne tudomány,
tűrhetők a rímek.


Móra Könyvkiadó, a kötetet szerkesztette Dian Viktória, illusztrálta Nagy Norbert.

ÚKP 2019/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 12 hatter