Mindegyik Benedict fiúba beleszerettem egy kicsit

Számos ország után magyarul is megjelent trilógiájának első része, a Lélektársak – Sky.

 

A(z alapvetően) kamaszoknak szóló, lebilincselően izgalmas történet főhősei a savantok. Kik ők, hogy találta ki/meg őket?

Azzal kezdtem, hogy eldöntöttem, hogy miről nem akarok írni – ezek voltak a vámpírok, vérfarkasok, zombik, stb, és minden extrém paranormális dolgot kizártam. Azt akartam, hogy a szereplőim közelebb álljanak a hétköznapi emberekhez. Így a köztük kibontakozó szerelem sokkal inkább elképzelhető, hogy veled is megtörténik, mintha hegyes fogai és szőrös füle van a szereplőknek.
A ’savant’ szó már a18. század óta létezik az angolban (a franciából ered), azokat jelöli, akik különleges képességekkel rendelkeznek. Mikor kerestem egy fantasy elemet a történetemhez, úgy éreztem ez egy erős és kifejező szó arra, hogy jellemezzek egy olyan csoportot, amelyet az különösen kifinomult érzékszerveik jellemeznek.

Miért pont ennek a korosztálynak kezdett írni? Miben egyedi és különbözik a trilógia a többi tini regénytől?


A választás nagyon egyszerű, a lányomnak írtam, aki kamasz. Különben pedig nincs semmi titkos oka. Azokra gondoltam, akik szeretik a képzeletet kicsit vegyíteni a romantikával, de már unják azokat a lényeket, akiket az előbb említettem. Az emberi tényezőkre koncentráltam, úgy, hogy közben egy extra dimenziót adtam nekik telepatikus képességükkel és egyéb, nem mindennapi erőikkel. Talán ezek különítik el kicsit ezeket a történeteket a többitől.

Így már érthető, hogy a Lélektársak – Sky nyelve valóban tükrözi a kamaszok nyelvhasználatát. Így nem kellett túl messze menni, hogy tanulmányozza a viselkedésüket, milyen zenéket hallgatnak, mit viselnek.

Két kamaszom van otthon (és egy fiatalabb is), tehát a tinédzserek nyelve, viselkedése tényleg körülvesz. Próbáltam élő párbeszédeket alkotni, durva káromkodások nélkül.
Fontosnak találtam a divatot (semmi sem bélyegez meg egy könyvet úgy, mint a rosszul megválasztott ruhák). Hallgattam az aktuális sikerlistákon szereplő zenéket is (általában a gyerekeim ajánlottak, mindezt azért, hogy legyen valami fogalmam arról a világról, amiben mozognak.)

Melyik szereplő megalkotása volt Önnek a legizgalmasabb? Miként találat ki és építette fel a Benedict családot, és a címszereplő lány, Sky történetét?

Kedvencem nincs, de a hősnők megalkotásába mindhárom esetben sok energiát fektettem, hogy kellően összetettek legyenek. De Sky, Phoenix (a második rész címszereplője) és Crystal (a harmadiké) gondolkodásmódja teljesen különböző. Például Sky gyakran a képregények vagy épp a zene kifejezéseivel jellemzi, értelmezi a dolgokat. Ez azért is van, mert egy sérült személyiség, egy elhagyott gyermek. Az ő megtalálása rajzolja meg a történet ívét és adja meg az izgalmát.
A Benedict családot a hagyományra és a hét, különböző, generációkon átnyúló különleges képességgel rendelkező fiúra építettem. Zed a hetedik, ami azt is jelentette, hogy ki kellett találnom hat helyes testvért neki – igazán hálás feladat volt. Írás közben azon kaptam magam, hogy mindegyik Benedict bátyba beleszeretek. Zed, az én rossz fiúm, olyan, mint az a srác, akiről középiskolában álmodoztam. Az egyik szereplő így jellemzi a regényben: olyan, mint a belga csoki – egy bűnös, de ellenállhatatlan dolog.

A Lélektársak – Sky sok helyütt olyan dinamikus, mint az akciófilmek, és ezen túl kifejezetten sok képet használ. Hatottak mozifilmek Önre?

Szerintem a legtöbb írót erősen megfertőzték már a filmes dolgok abban, miként szerkesztik a könyveiket. Annyira domináns művészeti ág, hogy nem igazán lehet megkerülni. A Lélektársak - Sky esetében gyakran azon kaptam magam, hogy időről-időre elképzelem a történéseket, és úgy figyelem, mintha a vásznon nézném
Mivel a koncepció szerint E/1-ben mesél egy narrátor, a tervezgetés nagy részét Sky fejében töltöttem, tehát nem kívülről fürkésztem, ahogy a moziban látjuk a szereplőket.

Mennyit árulna el a magyar olvasóknak a másik két kötettel kapcsolatban?

A könyvek nem ismétlik önmagukat – új helyszínen, új kalandok, új hősnő. Ami azért közös: a szívdöglesztő Benedict fiúk. Nem akartam a Twilight mintát követni: összehozni egy párt, majd szakítani. Úgy döntöttem, hogy mindegyik kötet egy másik, különböző hősnő szemszögéből játszódjon, miközben a háttérben azért látunk még régi szereplőket, így marad némi fogódzó, kötődés a korábbi részhez.
A következő állomás London Phoenixszel, majd Velence jön Crystallal - remélem élvezni fogjátok!

Bár a trilógia véget ért, vannak újabb ötletei?

Három báty történetével meglennék, de most szeretnék visszalátogatnia a Savantok világába, hogy elmondjak még pár történetet, és természetesen, hogy lélektársat találjak a többi fiúnak is. Most épp nyakig vagyok egy új dologban, egy teljesen új szereplőgárdával, épp ezért ez titok, nem árulhatok el többet.

Nagyon remélem, hogy Magyarországon is szeretik a Savantok világát! Szeretek visszajelzéseket kapni az olvasóktól, tehát, látogassátok meg honlapomat (www.jossstirling.co.uk) és áruljátok el, hogy melyik fiút kedvelitek a legjobban!

Csapody Kinga

ÚKP 2019/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 12 hatter