Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

 

Árilis 19-én nyílik és 22-ig tart az idén 25 éves jubileumát ünneplő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely az elmúlt másfél évtized alatt Európa és a régió egyik legjelentősebb könyves eseményévé fejlődött. Mint minden jelentős világvárosnak, Budapestnek is elengedhetetlenül fontos, hogy a nemzetközi kulturális élet körforgásában részt vegyen: ennek egyik legfontosabb pontja a Könyvfesztivál. Aki már járt a londoni, frankfurti, netán a pekingi könyvvásáron, tudja, milyen hatalmas tömegeket, hány százezer kötetet, hány ezer kiadót mozgat meg egy ilyen esemény, és mekkora tömegeket vonz: az azt is meg tudja ítélni, hogy a Budapesti Könyvfesztivál az ország méreteihez, Budapest kulturális jelentőségéhez méltó léptékű könyves seregszemle.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők egyesülése évtizedek óta dolgozik a társszervezetekkel együtt azon, hogy Budapest felkerüljön a nagy nemzetközi könyvvásárok térképére, s ezt a törekvést – ez ma már egyértelműen kijelenthető – köszönhetően a megfeszített munkának – végül siker koronázta. Az elmúlt negyedszázadban olyan világsztárok látogattak Budapestre, mint Vargas Losa, Breat Easton Ellis, Günther Grass vagy Orhan Pamuk.
   A könyvfesztiválnak hamar kialakult a koreográfiája: csütörtökön, a megnyitó után átadják a Budapest Nagydíjat, vasárnap zárás előtt köszöntik a kerek születésnapos magyar írókat. Közben pedig reflektorfénybe kerülnek a dísz-vendég országok – idén Szerbia –, jönnek a legjobb európai első könyvesek, és könyvbemutató könyvbemutatót követ, mindenütt dedikáló írók. Idén a német irodalom legünnepeltebb íróját, Daniel Kehlmannt köszönthetjük fővárosunkban. Kehlann 1975-ben Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak, a világhírt A világ fölmérése című regénye hozta meg. Ez a regénye az Egyesült Államokban hónapokig szerepelt az eladási listák élén, és hazánkban is komoly sikerkönyv volt. 2006-ban elnyerte a legrangosabb német irodalmi elismerést, a Kleist-díjat, 2008-ban pedig Thomas Mann-díjat kapott. Kritikusai világszerte kifinomultságát, hatalmas tárgyi tudását, intelligenciáját és páratlan humorát dicsérik. Az európai irodalom egyik legeredetibb szerzője, aki kritikusként és esszéíróként is sokat tesz a kultúrák találkozásáért. Kehlmann eddigi legnagyobb sikerét a 2005-ben megjelent A világ fölmérése (Die Vermessung der Welt) című regénnyel érte el, amely két neves tudós, Alexander von Humboldt (1769-1859) és Carl Friedrich Gauss (1777-1855) életének történetét meséli el, és közben megismertet bennünket a modern tudomány keletkezésével. Ezen kívül magyarul megjelent még az Én és Kaminski (Ich und Kaminski) című regénye, melyben egy felületes karrierista meg kívánja írni a Kaminski nevű festő élettörténetét, még mielőtt utóbbi meghal, hogy így szerezzen magának hírnevet a művészek körében, valamint A Beerholm-illúzió (Beerholms Vorstellung), amelynek középpontjában egy fiatal, világhírű illuzionista áll. Budapest Fő-város Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját, A Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke adja át a német szerzőnek, akit Darvasi László laudál.
   A Millenárison idén 26 ország 160 kiállítója és több mint 170 program – könyvbemutató, dedikálás, kerekasztal-beszélgetés, vetélkedő, koncert – várja a látogatókat. Belépti díj a tavalyi évhez hasonlóan idén sem lesz, a fesztivál valamennyi eseménye ingyenes. A könyvfesztivált Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nyitja meg. A díszvendég Szerb Köztársaság részéről Vladan Vukosavljević kultúráért és médiáért felelős miniszter mond köszöntőt.
   A Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaíróinak nemzetközi bemutatkozása, amelyre idén 18 országból érkeznek résztvevők, a teljesség igénye nélkül néhány név: Theresia Enzensberger (Németország), Dulce Garcia (Portugália), Matěj Hořava (Csehország), Jakub Juhás (Szlovákia), Emy Koopman (Hollandia), Kocsis Árpád (Szerbia), Satu Vasantola (Finnország), Julia Weber (Svájc) és Katharina Winkler (Ausztria). A szerzőkkel április 21-én szombaton Gács Anna és Forgách András beszélget délelőtt 10 órától az Osztovits Levente teremben.
   A KKM-Balassi intézet idei fellowship programján tucatnyi országból vár könyves szakembereket. A 2013 óta nagy sikerrel működő programra első alkalommal kanadai, holland, ausztrál, tajvani, kínai, amerikai, francia, svéd és török kiadók igazgatói, főszerkesztői látogattak Budapestre. 2015-ben francia, német, svéd, holland, brit, norvég, orosz és román kiadók képviselői jöttek el a többnapos szakmai rendezvényre. Idén Olaszországból, Oroszországból, Egyiptomból, Szlovéniából, Szerbiából, az Egyesült Királyságból, Németországból, Spanyolországból, Franciaországból, Szlovákiából és Koreából is várnak könyves szakembereket.
   Péntek este a Kis Könyves Éjen 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez kulturális programokat. Az esemény lehetőséget ad a kis boltoknak az összefogásra és arra, hogy megmutathassák egyediségük értékeit a nagy bolt-hálózatok kínálata mellett. Hitvallásuk szerint az értékteremtés és a siker minősítése nem csupán a számokban és megszerzett pénzben rejlik, hanem egyszerűen a közös együttlét megtapasztalásában is. A programokról bővebben a kiskonyves.blog.hu oldalon lehet tájékozódni.
   A Gyerekb(i)rodalom számtalan színes és szórakoztató programmal – mesemondással, bábelőadással, koncerttel, játszóházzal, és gyermekfoglalkoztatóval várja a családokat.
   A programokról, a könyvekről és a kiállítókról már elérhetők a folyamatosan frissülő információk a www.konyvfesztival.com honlapon és a Könyvfesztivál Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/Budapesti-Nemzetközi-Könyvfesztivál-160125927-377381).


Péterfy Gergely a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója

ÚKP 2019/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 12 hatter