90. Ünnepi Könyvhét

 

Idén immár 90. alkalommal kerül sor az Ünnepi Könyvhét megrendezésére. Hol és milyen programokkal készül a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Európa legrégebbi szabadtéri könyves ünnepére?

Az idei Ünnepi Könyvhét budapesti központi eseményei nem a hagyományos helyszínen lesznek a Vörösmarty tér felújítása miatt. Több helyszínt is mérlegeltünk lehetséges alternatívaként, mint a már kipróbált bazilika előtti teret, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarát, a Nemzeti Múzeum kertjét a Pollack Mihály térrel összenyitva, de a 145 pavilonunk egyik helyszínen sem fér el. Szabadtéri ünnep lévén a Budapesti Nemzetközi Vásár vagy a SYMA csarnok fedett pavilonjai szóba sem jöhetnek, nem beszélve arról, hogy kilencvenéves hagyomány kötelez bennünket arra, hogy a könyvhét központi eseményeit Budapest szívében, kiemelt köztéren rendezzük meg. Így esett a választásunk a Dunakorzóra.
   A könyvheti pavilonok a Vigadó és a Március 15-e tér közötti sétányt fogják benépesíteni. Az egymással szemben sorjázó standok mintegy „könyvutcában” várják majd az érdeklődő nagyközönséget. Nem kis feladatot jelent a számunkra, hogy osszuk el a standokat, a napernyős asztalokat és székeket a korzón, hogy az ott folyó dedikálások ne zavarják a zavartalan közlekedést. A kiemelt, kígyózó sorokat vonzó dedikálásokat a Vigadótérre szervezzük, ahol szép idő esetén lehetőségük lesz az arra sétáló embereknek fűre terített pokrócokon megpihenni. A folyamatos programokat kínáló nagyszínpadunkat a Március 15-e téren állítjuk fel, melynek közelében a gyerekkönyvkiadók odatelepítésével gyerekjátszó-, olvasó teret alakítunk ki.
   Számos európai városban létezik kisebb, nagyobb szabadtéri könyvvásár, de ilyen nagy múltú, egy oroszág kortárs irodalmát bemutató rendezvény egy sincs, ezáltal a miénk igazi hungarikumnak is tekinthető.

Hol lesz idén a könyvhét országos megnyitója?

Miskolcon rendezzük az Ünnepi Könyvhét országos megnyitóját, amelyre hagyományosan a budapesti ünnepség előtti nap délutánján kerül sor. A borsodi főváros emléktábla avatással emléket állít Supka Gézának, az Ünnepi Könyvhét megálmodójának és elindítójának, majd Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költő mond ünnepi beszédet. Miskolccal együtt már 46 település jelezte, hogy könyvheti programokkal készülnek a kortárs magyar irodalom ünnepére. A vidéki helyszíneken kívül határon túli helyszínek is csatlakoznak a könyvhéthez, napjainkban zajlik a 9. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, ahol a könyves programokon kívül bábszínházzal, népzenével, néptánccal és gyerekelőadásokkal tarkítják a programkínálatot.

Ki fogja megnyitni a budapesti központi rendezvényt?

Simon Márton költő, a József Attila Kör és a Slam Poetry Budapest tagja. A fiatalok körében ismert és kedvelt 35 éves poéta ünnepi beszédre való felkérésével az a szándékunk, hogy minél több fiatalt megnyerjük az irodalomnak, a könyvolvasásnak. A slam poetry ugyanis az a műfaj, amely a fiatalok ezreit képes megszólítani, mely műfajban Magyarország Európa-bajnok.

A Dunakorzón kívül hol lesz még könyvheti rendezvény Budapesten?

Június 12–16. között szerzői estekkel, felolvasásokkal, koncertekkel idén is megrendezésre kerül a Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A ma már ugyancsak népszerű esemény fontosabb programjait az Ünnepi Könyvhét sajtótájékoztatóján közösen jelentjük be.

Nem okoz problémát a két rendezvény egyidejű bonyolítása?

Nagyon gondosan, egymásra figyelve állítottuk össze a programjainkat, hogy elkerüljük a szerzői dedikálások, színpadra lépések időbeli ütközését. Mivel ezt sikerült megoldanunk, a két rendezvény inkább erősíteni fogja a könyvhét, a kortárs irodalmi ünnep látogatottságát. Véleményem szerint osztozni kell a közös szellemi „vagyonon”, semmint veszekedni rajta.

Tavaly könyves villamoson utazhattak Budapesten az emberek, ahol ismert írók részvételével beszélgetések, felolvasások, könyvbemutatók zajlottak, idén milyen újszerű programok, események fogják népszerűsíteni a magyar irodalmat?

Mivel a Dunakorzó ad helyet a rendezvényünknek, magától értetődik, hogy kihasználjuk a Duna nyújtotta különleges lehetőséget. A könyvhét szombat és vasárnap délutánján szeretnénk két-két menet mese és irodalom hajót indítani. Az egy-egy órásra tervezett irodalmi hajóutakon különféle könyvbemutatókra, felolvasásokra, beszélgetésekre kerül majd sor neves szerzők közreműködésével. A mesehajókra pedig hátrányos helyzetű, nevelőintézeti gyerekeket is szeretnénk meghívni, akik játék-, zene- és mesehallgatás élménye után, egy-egy ajándék mesekönyvvel távoznak majd a hajóról.

Milyen reklámokat, figyelemfelkeltő eseményeket tervez az egyesülés az Ünnepi könyvhét népszerűsítésére?

A már említett könyvheti sajtótájékoztatónk mellett elsőként az újdonságok listáját tartalmazó, 20.000 példányban megjelenő könyvheti prospektusunkat említhetem. A kiadványban több mint 300 új könyv lát napvilágot, köztük verses és prózakötetek, mesék, esszégyűjtemények, filozófiai, vallási, irodalomtudományi és történelmi munkák. Az újság nem csak a könyvheti helyszíneken, hanem az ország könyvesboltjaiban is megtalálható lesz. A könyvhetet számos nagypéldányszámú lapban fogjuk meghirdetni, de lesznek reklámjaink rádiókban és televíziókban is. Azt pedig talán mondanom sem kell, hogy az egyesülés a honlapján, facebook oldalán, a hazai könyvkiadók és nagy könyvterjesztő-hálózatok az online felületeiken ugyancsak hirdetni fogják a rendezvényt a programjaikkal együtt.

Úgy tudom, hogy a standok díjai idén jelentősen megemelkedtek, miért volt erre szükség, nem okozott ez nehézséget a standok bérbeadásakor?

Természetesen okozott feszültséget a standok bérleti díjának megemelése. Azonban rákényszerültünk, hogy meglépjük, mert megemelkedtek a standállítás költségei, valamint a rendezvény lebonyolításához szükséges anyagi forrásaink megcsappantak. Az történt ugyanis, hogy könyvhét megrendezésére benyújtott pályázatunkat megvétózták. Reménykedünk benne, hogy utóbb mégis elfogadják, de pillanatnyilag nem számolhatunk ezzel az összeggel. Ezért nem tudtunk ingyenesen pavilonokat biztosítani a határon túli magyar kiadóknak sem. Örömmel mondhatom, hogy az MMA-val folytatott eredményes pavilontámogatási tárgyalásainknak köszönhetően erre mégis lehetőségünk lesz.
   Mindent egybevetve, a megemelt pavilondíjak mellett is sikerült mind a 145 pavilont bérbe adnunk, mi több, a pavilonok bérbeadási határidejének lejárta után is folyamatos az érdeklődés irántuk. Ha nem áll elő valami váratlan, előre nem látott nagy nehézség, akkor minden remény megvan arra, hogy sikeresen, vesztesség nélkül lebonyolítsuk a könyvheti rendezvényünket.

Lafferton Kálmán

ÚKP 2019/4. (LEGFRISSEBB LAPSZÁMUNK OLVASÁSÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE!)

 

UKP 2019 12 hatter