Terjeszkedik a Libri, kiakadt az Alexandra

Tizenkét új üzletet nyit a Libri magyarországi bevásárlóközpontokban. Budapesten a Csepel, a Corvin és a Duna Plázában, emellett többek között Győrben, Szegeden, Nyíregyházán és Miskolcon lesz új boltja a könyvesboltláncnak. Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke megerősítette: Alexandra boltok szűnnek meg, ezek üzlethelyiségeit veszi át a Libri.

A Libri-Shopline-csoport tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tizenkét új Libri könyvesboltot nyit az év második felében, többek között Nyugat-Magyarországon, ahol korábban gyengébb volt a Libri hálózat jelenléte. A cég a győri helyszínt tartja az egyik legfontosabbnak, itt már régóta szeretett volna boltot nyitni. De nyílik szegedi, nyíregyházi és miskolci üzlet is, valamennyi bevásárlóközpontokban. A budapesti helyszínek a Csepel, a Corvin és a Duna Plaza.

Alexandra: Valamiféle jogellenes magatartás

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Kocsis András Sándor kérdésünkre megerősítette: a tizenkét üzlethelyiségben Alexandra könyvesboltok működnek, ezeket a helyiségeket veszi át a Libri. Az elnök úgy tudja, hogy a tizenkét üzlethelyiségere augusztus 31-éig szól az Alexandra bérleti szerződése. Kocsis András Sándor azt is elmondta, hogy szakmai egyeztetést kíván összehívni a boltok átadás-átvétele miatt, ez ugyanis legalább hat hétig fog tartani, az egyesülés által képviselt terjesztőknek és a kiadóknak – amelyek könyveit ezek az üzletek terjesztik – pedig az az érdekük, hogy minél zökkenőmentesebb legyen és minél kevesebb forgalomkieséssel járjon az átadás.

Titkárságán keresztül szerdán kerestük a hetvenhat könyvesboltból álló Alexandra hálózat tulajdonosát, Matyi Dezsőt, hogy ő is megerősítse: valóban megszűnnek a tizenkét, bevásárlóközpontokban működő Alexandra üzletek. Matyi Dezső titkárságáról Szabó Tünde válaszolt levélben lapunk megkeresésére: „Mi nem kívánunk egyetlen üzlettől sem megválni, vagy bezárni, minden szerződésből eredő kötelezettségünket teljesítettük és teljesítjük ma is. A hír alapja azon erőszakos piacszerzés következménye, amellyel az utóbbi időben a Libri próbál élni. Nyilvánvalóan az általa állított 12 Alexandra üzlet átvétele kizárólag valamiféle jogellenes magatartás következménye lehet csak, mellyel szemben a jog eszközével lépünk fel, túl azon, hogy a Libri ilyen formában megvalósuló monopolisztikus terjeszkedési politikája egyáltalában nem etikus, és súlyos károkat okoz nemcsak a hazai könyvpiac jelenlegi – minden nehézség mellett is – kiegyensúlyozott működésében, de a művelt és jóérzésű olvasóban is komoly aggályokat ébreszthet.”

Az Alexandra tetemes, a 2012-es adatok szerint 11 milliárd forintos tartozást halmozott fel, ezért mégsem lenne váratlan, ha karcsúsítanák a bolthálózatot.

rKiss Nelli–mno.hu

A teljes cikk itt olvasható el.

újra kell gondolni a Balassi Intézet működését

Bejelentkezés