Az első 500

Könyves megmondó. Az első 500 című rovat egy reader's corner, szabadon, mint a Hyde Parkban. Bárki elmondhatja a véleményét bármilyen könyvről - 500 karakterben (szóközökkel). Fontosnak tartjuk, hogy Az első 500 a könyvekről szóljon. Ne kultúrpolitikáról, ne írókról. A megszólalásokat a Facebook-felületünkre várjuk (kommentként), onnan emeljük át címlapunkra (naponta maximum öt szöveget teszünk fel, egy megszólalótól naponta maximum egyet). A szövegeket szerzőségi közléssel publikáljuk.

 

3. Gojho Mytyx 1944: a mesének vége (Dénes Magda: Égő kastélyok. Egy gyermek élete a háború alatt)
denesmagdaEgyszer volt, hol nem volt egy kislány. Apja elhagyta a családot, imádott bátyját megölték, ő majdnem éhen halt, de túlélve pszichoanalitikus lett. Gyermeki/női szemmel "mesél" a vészkorszak hétköznapjairól, majd Pest felszabadításáról és a világháború utáni(!) antiszemitizmus miatti menekülésről. Hasonlóan fontos mű, mint az Asszony a fronton, de igazán felkavaró borzalmak nincsenek leírva. Vagy annyira természetes volt a létbizonytalanság, vagy immunissá váltam. Az 1945-46-os leírás a legjobb.

 


 

2. Pogrányi Péter Egy hatás alatt álló férfi (Rubin Szilárd: Aprószentek)
rubin aproszentek leadSzubjektív tényregény? Okkal nem fejezte be Rubin Szilárd azt a regényt, aminek most az „árnyékát” olvassuk. Érzékletes, érzéki próza; a leírások itt-ott mesteriek. Horrortörténet az ötvenes évekből, egy megválaszolhatatlan kérdéssel: bele lehet-e szeretni egy gyilkosba egy fénykép láttán? Az elbeszélő elindul, hogy felkutassa a hátrahagyott nyomokat. A bestiális kegyetlenség dermesztő érthetetlensége és a nimfácskák iránti vonzalom pezsgése feszül egymásnak a pihekönnyű, ólomsúlyú szövegben.

 

 


 

1. Klein László Kegyetlen, fekete humor (Koffi Kwahulé: Big Shoot)
bigshootBoris Vian legjobb pillanatait idéző két groteszk dráma, és egy beckettien borzongató. Napjaink hősei állnak a színpadon: emberalatti emberek. Erőszak, kiszolgáltatottság, abszurd valóságshow – egy darabig "csak" irracionálisan kiszámíthatatlan minden, aztán a minimális kapaszkodóit is elveszíti az olvasó. Mégis jó. Vaskos humort vált kétségbeejtően Emberi, túlságosan is emberi viselkedés. Eleinte röhögni lehet rajta, aztán lefagy a mosoly. Katarzis? Valahol elhalt az is.

 

 

 

Bejelentkezés