28 jan., 2020 A magyar irodalom infrastruktúrájának megújítása

Demeter Szilárd a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa

More
23 jan., 2020 Aegon Irodalmi Díj

Új név, átalakult a jelöltkiválasztás

More
18 jan., 2020 Csabai László kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

A díjat pénteken adtak át a névadó szülővárosában, Szekszárdon.

More
07 dec., 2019 Átadták a Prima Primissima Díjakat a Müpában

A díjjal 15 millió forint elismerés jár

More
05 dec., 2019 Karácsonyi könyvvásár

Az egyik legkedveltebb ajándék még mindig a könyv

More

Napi bulvár

 

dec. 15. hétfő

A lányok

Fél hatkor játszanak a lányok a spanyolok ellen. Remélem, megy majd nekik, jobban, mint az utolsó két meccsen Románia és Németország ellen. Ilyenkor baromira magyar tudok lenni. Üvöltés ritkán, zászlólengetés soha, szorongás inkább, hogy menjen neki, „nekünk”.

Általában egyedül nézem a meccseket, az asszonnyal nem lehet semmilyen meccset nézni, három perc alatt kiüt belőle a sportoló, elkapja a versenyláz, a végén kibukik, mintha ő veszítene. Most kényytelen vagyok átülni, két vesztes meccs után a harmadik túlzottan lehangolná. Én kevesebb szenvedéllyel, de szorítok a lányoknak. Jobban, mint a focistáknak bármikor. Görbicznek egymagában jobban, mint a teljes magyar labdarúgó válogatottnak.

Öt góllal is vezetünk. 17:12. Abban bízom, olyan rafináltak a lányok, hogy a két előző meccset direkt veszítették el a második félidőben, hogy az összes következő ellenfelet, köztük a spanyolokat, lépre csalják.  Ez történt. Rendes második félidővel: 28:21. Zácsik különdíja után merem magára hagyni az asszonyt a másik szobában.

Interjú

Senki nincs a helyén

Az én regényeim nem beavató regények, nem vagyok ideologikus szerző, tehát nem vagyok beavató sem, marxista sem, más sem. Nincsenek ideológiai képleteim a világ megfejtésére. De azt látom, hogy a probléma létezik, csak én még annyival is hátrébb lépek az ügyben, hogy nem is tudok megfejtést vagy megoldást adni arra, hogy mégis mi a kilépés ebből. Engem a szembesülés érdekel, a beavatást úgy tudom elképzelni, hogy a hangsúly nálam a szembesülésre, az epifaniára, a felismerésre helyeződik. Ha nem is tükröt tartunk a problémának, de reflektálunk rá.

Péterfy Gergelyt kérdezi
Weiner Sennyey Tibor

Kritika

Égre néző

E gyűjtemény szerzői korban, stílusban, lelki alkatban − és igen, hitben is − különfélék. Van köztük visszahúzódó és prédikátorhajlamú, szellemi harcos és lélekbúvár, közösségi vallásgyakorló és különutas hívő, nyílt vallomástevő és félve kétkedő, hálaadó és számonkérő, világosan fogalmazó és mondandóját többszörös jelentésrétegbe rejtő, feleselő és nyugalmat kereső ember. Sokszor még a magukat szkeptikusnak, távolságtartónak, egyenesen ateistának valló költők és írók is alkottak szép, felemelő istenes műveket – azzal az igazságkereső képességgel, amely minden komoly és hiteles művészi teljesítmény feltétele.

Dr. Áder János
köztársasági elnök könyvajánlója

Tudósítás

Könyves város

1995-ben, amikor elhatároztuk, hogy könyv-vásárt rendezünk, kaptam egy gerincsérvet, és bénult ballábbal csináltam végig az egészet. Akkoriban az erdélyi magyar könyvkiadást óriási káosz jellemezte. Nagyon sokan azt hitték, ha a papírra nyomtatott betűnek valamiféle könyvformát adnak, akkor az már maga a könyv. És mivel úgy gondolták, hogy az előző korszak betűéhségét fel lehet használni meggazdago-dásra, boldog-boldogtalan könyvet adott ki. A Romániai Magyar Könyves Céhbe frissen tömörült kiadók szakembereiként pusztultunk el szégyenünkben, tudtuk, ha nem teszünk valamit ez ellen, akkor örökre eláshatjuk magunkat. 

Káli Király Istvánt kérdezi
Lafferton Kálmán

2019. IV. szám

Karácsonyi katalógus